Digi-Taalhuis

Het Digi-Taalhuis is een samenwerking tussen een aantal organisaties. Het is dé plek waar je kan werken aan je basisvaardigheden. Je kunt er meer informatie krijgen over de cursussen in jouw gemeente. Kom langs bij het Inloopspreekuur Digi-Taalhuis. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig. We helpen je graag verder! Lukt het niet om tijdens een inloopspreekuur langs te komen, laat dan je gegevens achter. Dat doe je via de knop hieronder. Een consulent neemt dan contact met je op.

Meld je hier aan

Logo Digi-Taalhuis

Inloopspreekuren Digi-Taalhuis in de bibliotheek

Wil je meer informatie over wat het Digi-Taalhuis voor jou kan betekenen? Kom dan naar het inloopspreekuur in de bibliotheek. Een afspraak maken is niet nodig.

Bergen op Zoom
Kortemeestraat 17
Dinsdag | 19:00 - 20:30
Woensdag | 10:00 - 12:00

Huis van de Wijk
Piusplein 101
Maandag | 10:00 - 12:00

Oudenbosch
Basiliek Pelgrim I
Pastoor Hellemonsstraat 2a
Vrijdag | 14:00 - 16:30

Rijsbergen
Koutershof 6
Maandag | 14:00 - 16:00

Roosendaal
Markt 54a
Donderdag | 14:00 - 16:30

Rucphen
Binnentuin 3
Vrijdag | 10:30 - 12:30

Steenbergen
Blauwstraat 30
Woensdag | 10:00 - 11:30

Zevenbergen
Kasteelweg 3
Donderdag | 13:30 -15:30

Digi-Taalhuis in de wijk

Digi-Taalhuis Halderberge | spreekuur in Oud Gastel

Je kunt, zonder afspraak, ook terecht bij het spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid / Digi-Taalhuis in Pluspunt Oud Gastel.

Wanneer |
Iedere eerste dinsdag van de maand van 10:00 tot 11:30 uur.

Waar |
Pluspunt Oud Gastel, Veerkensweg 71a in Oud Gastel

Klik hier voor alle data

Digi-Taalhuis Rucphen | spreekuur in Sint Willebrord

Je kunt, zonder afspraak, ook terecht bij het spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid / Digi-Taalhuis in De Lanteern in Sint Willebrord.

Wanneer |

Iedere derde dinsdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur.

Waar |
Gemeenschapshuis De Lanteern, Dorpsstraat 119 in Sint Willebrord

Klik hier voor alle data

Digi-Taalhuis Moerdijk | spreekuur in Fijnaart



Je kunt, zonder afspraak, ook terecht bij het spreekuur Informatiepunt
Digitale Overheid / Digi-Taalhuis in in Fijnaart.

Wanneer |
Iedere eerste woensdag van de maand van 8:30 tot 10:00 uur.

Waar |

Basisschool de Fijne Aarde, Prinses Irenestraat 1-3 in Fijnaart

Klik hier voor alle data

Digi-Taalhuis Moerdijk | spreekuur in Willemstad


Je kunt, zonder afspraak, ook terecht bij het spreekuur Informatiepunt
Digitale Overheid / Digi-Taalhuis in De Blokhut in Helwijk.

Wanneer |
Iedere derde woensdag van de maand van 10:00 tot 11:30 uur.

Waar |
Gemeenschapshuis De Blokhut, Prins Bernhardplein 2 in Willemstad

Klik hier voor alle data

Ik begrijp je niet goed | Ik heb moeite met lezen en schrijven

Je kent ze vast wel. Kleine kaartjes die mensen soms bij zich dragen als zij aan anderen willen laten zien dat ze bijvoorbeeld dementie hebben. En daardoor moeite hebben met praten of dingen begrijpen. Voor mensen die laaggeletterd zijn bestond zo'n hulpmiddel nog niet. Tijd voor de Bibliotheek West-Brabant om in actie te komen! Vanaf nu zijn deze kaartjes ook voor laaggeletterden beschikbaar. Heeft jouw organisatie interesse om deze kaartjes te helpen verspreiden en zo aandacht te vragen voor laaggeletterdheid? Vul dan het aanvraagformulier in. Dan sturen we je graag een aantal exemplaren toe.

Aanvraagformulier

Kaartjes Ik begrijp je niet goed | Ik heb moeite met lezen en schrijven

Wat te doen bij laaggeletterdheid?

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterde mensen hebben moeite met lezen, schrijven, spreken, rekenen en/of digitale vaardigheden. Deze basisvaardigheden heb je nodig om zelf zaken te kunnen regelen en om te kunnen meedoen in de maatschappij. In West-Brabant heeft naar schatting 1 op de 6 werkende inwoners (16-65 jaar) moeite met (digi)taalvaardigheden.

Leer meer over laaggeletterdheid

Wat kun je doen als doorverwijzer?

Als je iemand kent die moeite lijkt te hebben met het begrijpen van informatie, schrijven en/of het werken op de computer, dan kun je diegene helpen. Niet alleen door te laten zien dat hij/zij zich niet hoeft te schamen, maar ook door aan te geven dat er mogelijkheden zijn om de basisvaardigheden te verbeteren. 

Kijk wat jij kunt doen


Laaggecijferdheid | Waarom het belangrijk is om cijfers en getallen te begrijpen

Bijna iedere dag heb je een moment waarbij je moet rekenen met cijfers. Bijvoorbeeld om kortingen te berekenen in de supermarkt. Of als je iets wilt wegen tijdens het koken. En om te bepalen hoe laat je moet vertrekken, als je ergens op tijd wilt aankomen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat cijfers betekenen en hoe je ermee kunt rekenen. Wil je meer informatie over gecijferdheid? Klik op de knop hieronder.

Meer informatie over gecijferdheid

De risico's van laaggecijferdheid
Wie niet goed kan werken met cijfers en getallen, wordt laaggecijferd genoemd. Dit brengt verschillende risico's met zich mee:

  • Afhankelijkheid van anderen bij zaken waarin cijfers een rol spelen.
  • Oplichting, doordat bijvoorbeeld geldzaken uit handen worden gegeven.
  • Medische risico's vanwege verkeerd medicijngebruik, doordat onjuiste hoeveelheden worden genomen.
  • Sociale uitsluiting, omdat alledaagse taken als boodschappen doen en ergens op tijd komen niet goed lukken en daardoor vermeden worden.
  • Problemen bij het vinden en/of behouden van een baan, omdat werktijden en instructies niet goed worden begrepen.
  • Schulden, doordat het overzicht in inkomsten en uitgaven er niet is.

Tips voor werkgevers

Laaggeletterde medewerkers helpen

Veel bedrijven hebben niet door dat hun medewerkers problemen hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Laaggeletterden schamen zich vaak en weten met smoesjes vaak hun probleem te verbergen. Door laaggeletterde medewerkers te helpen hun basisvaardigheden te verbeteren, zorg je ervoor dat zij beter mee kunnen komen in de maatschappij én in het bedrijf.

Hoe kun je laaggeletterde medewerkers helpen?

Ken je iemand die laaggeletterd is of digitaal moeite heeft? Maak het eerst bespreekbaar. Geef aan dat er (gratis) hulp is om daar iets aan te doen. Ook op oudere leeftijd zijn er veel mogelijkheden. Je kunt je medewerker doorverwijzen naar het inloopspreekuur van het Digi-Taalhuis. Daar helpen wij met het zoeken van een cursus die het beste bij jouw medewerker past.

Op de website van Taal West-Brabant vind je nog meer tips voor het helpen van laaggeletterde medewerkers. 

Lees de tips

Medewerkers trainen om laaggeletterdheid te herkennen

De Bibliotheek West-Brabant verzorgt gratis trainingen voor het herkennen en aanstippen van laaggeletterdheid voor mensen die dagelijks laaggeletterden tegenkomen op hun werk. Denk bijvoorbeeld aan HR-personeel en leidinggevenden. 

Training 1: Herkennen en doorverwijzen

Een persoon die zelf ooit laaggeletterd is geweest, komt vertellen en geeft tips over hoe je om kunt gaan met laaggeletterdheid op de werkvloer.

Training 2: Motiverende gesprekstechnieken

Na het volgen van de training Herkennen en doorverwijzen kan ook de vervolgtraining Motiverende gesprekstechnieken gevolgd worden. Deze training gaat in op hoe medewerkers een gesprek aan kunnen gaan als ze laaggeletterdheid vermoeden.

Wil je meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Neem contact op

Handige links

Er worden allerlei initatieven georganiseerd voor het verminderen van laaggeletterdheid. Hieronder vind je een aantal interessante links die jou als werkgever verder kunnen helpen.

Subsidiemogelijkheden

Via stichting Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het tegenhouden en verminderen van laaggeletterdheid.

> Lees meer over subsidiemogelijkheden

Taal Werkt!

Het programma ‘Taal werkt!’ is ontwikkeld voor werkgevers in de regio West-Brabant en maakt het gemakkelijk om op de werkvloer aan de slag te gaan met laaggeletterdheid.

> Meer informatie

Webinar Werk en Taal

Cubiss ontwikelde de webinar 'Werk en Taal' om aan werkgevers duidelijk te maken welke problemen laaggeletterdheid met zich meebrengt. In deze webinar geven zij ook ideeën en oplossingen.

> Naar de webinar

Wat is het Digi-Taalhuis?

Taal West-Brabant maakte een korte video waarin collega's van Digi-Taalhuis uitleggen meer vertellen over de website van Taal West-Brabant en wat het Digi-Taalhuis kan betekenen. 

Digi-Taalkaarten

Op een Digi-Taalkaart vind je informatie over alle cursussen in jouw gemeente overzichtelijk onder elkaar. Kom je er toch niet helemaal uit? Kom dan langs bij het inloopspreekuur Digi-Taalhuis. Een afspraak maken is niet nodig.

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Halderberge

Gemeente Moerdijk

Gemeente Roosendaal

Gemeente Steenbergen

Gemeente Woensdrecht

Wat is Taal West-Brabant?

Taal West-Brabant is de naam van het regionale taalnetwerk van de gemeenten in West-Brabant. Zij delen informatie, organiseren inspiratiesessies, maken afspraken in de regio met onderwijsinstellingen en nog veel meer. Ben je op zoek naar een Digi-Taalhuis in West-Brabant? Neem dan eens een kijkje op de website van Taal West-Brabant.

Naar Taal West-Brabant

Logo Taal West-Brabant

Tip: Lees Simpel app

Lees Simpel is een handige app die mensen helpt om lastige brieven of andere teksten te begrijpen. Met de app maak je een foto van het stuk tekst. Vervolgens vat de app de tekst samen in eenvoudig Nederlands. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

Meer informatie en downloaden