DigiWegwijs

Online & Veiligheid

Veilig online evenement

Onder leiding van gastheer Kees van der Spek, journalist en crimefighter, bespraken we verschillende vormen van online fraude. Denk aan criminaliteit via de computer of telefoon, zoals bankpas- en identiteitsfraude. Ook hoor je handige tips om veilig online te zijn.

Kijk het evenement terug

Privacy en Instellingen

Net als in de 'echte wereld' is veiligheid ook belangrijk in de online wereld. Want ook daar gaan criminelen hun gang. Door onveilige situaties te herkennen zorg je ervoor dat je veilig het internet kan blijven gebruiken.

Meer leren over online veiligheid

Sterke wachtwoorden

Goede wachtwoorden voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Maar hoe maak je nu zo'n sterk wachtwoord?

Meer leren over sterke wachtwoorden

Veilige WiFi

Met openbare wifi-netwerken kun je snel én gratis op internet. Maar is dat eigenlijk veilig? We leggen uit wat het verschil is tussen een open verbinding en een beveiligde verbinding. En hoe je veiliger gebruik kunt maken van WiFi.

Meer leren over veilige WiFi

Cybercriminaliteit

Cybercriminelen houden je online in de gaten, ook als je op vakantie bent. Gelukkig kun je daar zelf makkelijk iets tegen doen.

Meer leren over cybercriminaliteit

Veilige wachtwoorden

Er gaat online allerlei onzin rond over de eisen voor een veilig wachtwoord. Kijk deze video en we leggen je uit hoe jij simpel een veilig wachtwoord kunt regelen!

Bekijk hier de video

Bankpasfraude

Hoe werkt bankpasfraude en hoe komen de criminelen aan persoonlijke gegevens? Kijk de video voor uitleg over het onderwerp, zodat jij criminelen kan herkennen als ze jou bellen.

Bekijk hier de video

Phishing berichten

Hoe kan je een phishing mail herkennen? Wat is het verschil tussen spam en phishing? En hoe nuttig is het blokkeren van een afzender die je niet vertrouwt?

Bekijk hier de video

Webinar Veilig online winkelen

In dit webinar krijg je allerlei tips voor veilig online winkelen. Herken fraude, nepshops, gevaarlijke webwinkels en betrouwbare webwinkels.

Bekijk de webinar

WhatsApp fraude

Hoe werkt Whatsapp fraude precies? En wat zijn signalen waaraan je dit kan herkennen?

Bekijk hier de video

Voice cloning fraude

De nieuwste vorm van fraude: je wordt opgebeld door een familielid die helemaal in paniek om geld vraagt! Maar klopt dit wel?

Bekijk hier de video

Online & mediawijsheid

Fake news

Fake news of nepnieuws is bewust onjuiste informatie als nieuws in verschillende vormen verspreiden. Maar hoe herken je fake news eigenlijk en hoe ga je ermee om?

Meer leren over fake news

Webinar Digitale nalatenschap

Hoe regel je jouw digitale nalatenschap voor je nabestaanden? Hoe verwijder je een Facebook account? En hoe geef je Google en Apple wachtwoorden na je overlijden door aan iemand die je vertrouwt? 

Bekijk het webinar Digitale Nalatenschap

Welke gegevens delen we online?

Wat weten bedrijven allemaal van je en wat deel je op social media? Waarom zou je misschien beter kunnen liegen over je geboortedatum als je een account aanmaakt? Dat leggen we je uit in deze video!

Bekijk hier de video

Digitale verslavingen

Journalist en filosoof Doortje Smithuijsen neemt je mee in de gevolgen van digitalisering. In hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? En waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een obsessie?

Bekijk hier het filmpje

Digitale technologie

Maurits Kaptein is schrijver van het boek Hallo Wereld, Hallo Computer. Hij weet hoe computersystemen werken als geen ander, waar we voor moeten waken en welke kansen ze bieden. Denk aan kunstmatige intelligentie of algoritmen.

Bekijk hier de video

Digitaal opruimen

We geven je tips en trucs voor de digitale schoonmaak van jouw smartphone, tablet of laptop.

Bekijk hier de tips en trucs

Verkoop je spullen beter op Marktplaats

Leer aan de hand van grappige voorbeelden en leerzame tips hoe je je spullen juist wel en juist niet moet verkopen op Marktplaats

Bekijk de webinar

Online & creativiteit

Workshop Kennismaken met Canva

Nancy van Loon-Coster verzorgde een online workshop waarin ze de basis van de website Canva uitlegt. Met deze website kun je op een makkelijke manier leuke ontwerpen maken voor presentaties, flyers, posters en social mediaberichten.

Bekijk hier de workshop Canva

Smartphone fotografie

Tegenwoordig worden bijna alle foto's gemaakt met de mobiele telefoon. Maar wat moet je juist wel en niet doen om goed te fotograferen met je smartphone?

Meer leren over smartphone fotografie