Privacy en instellingen

Waarom is privacy zo belangrijk?

Om met de deur in huis te vallen: veiligheid. Hoe meer over jou bekend is, hoe kwetsbaarder je bent voor hackers en andere criminelen.
Hoewel grote bedrijven vaak goed beveiligd zijn, is geen enkel systeem honderd procent veilig. Je moet dus voorkomen dat er veel informatie over jou online te vinden is.

Online Privacy: zichtbaar en onzichtbaar

Online privacy bestaat uit twee delen: een openbaar deel en een onzichtbaar deel.

Het eerste deel is wat vrijwel iedereen eenvoudig van jou kan zien, bijvoorbeeld een foto op Facebook of Instagram die je zelf gedeeld hebt. Het is leuk om jouw vakantiekiekjes te delen op social media, maar criminelen zien daarmee ook meteen dat je niet thuis bent. Privacy en veiligheid gaan dus hand in hand.

Het tweede deel van online privacy is het onzichtbare gedeelte. Dit is wat achter de schermen door bijvoorbeeld bedrijven en overheden wordt bijgehouden. Niet alleen jouw zoekresultaten, maar ook alles wat je online hebt bekeken, waar je bent en met wie. Dit gebeurt als een website bijhoudt hoe vaak gebruikers op bezoek komen of waar ze vandaan komen.
Een ander voorbeeld is dat social media en adverteerders al jouw likes en reacties gebruiken om je gericht bepaalde reclame te kunnen sturen.

Tips om jouw online privacy te beschermen

Je privacy is iets dat je goed moet beschermen. Ook online. Hiervoor hebben we handige tips. Zo vergroot je je online veiligheid.
 

Handige tips voor online privacy

Instellingen | browser, laptop en telefoon

In alle browsers en op verschillende apparaten kun je de privacy instellingen aanpassen. Beperk zo het aantal opgeslagen gegevens over jou.

Meer weten

Instellingen | Social mediakanalen

Social media zijn leuk, maar staan niet bepaald bekend om hun goede privacybescherming. We laten zien hoe je per kanaal jouw privacy het beste kunt beschermen.

Meer weten

Grappige video's over privacy

Gedachtenlezer laat bezoekers versteld staan

Hoeveel zou jij betalen voor een cappuccino?

Hoe iemand zomaar jouw leven kan overnemen...

Handige websites

About Privacy

About Privacy is de online informatiegids over privacy en securitymet allerlei handige tips en informatie over privacy.

Naar website | About Privacy

Veilig internetten

Veilig internetten is een website waar je tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunt vinden over hoe je veilig moet internetten.

Naar website | Veilig internetten

Engelstalige websites

Veel websites met privacyvriendelijke alternatieven zijn in het Engels. Een hele goede website is de website Privacytools.io.

Ook Switching.software is een handige website. Je vindt hier bijvoorbeeld tips voor alternatieven van Adobe programma’s.