Welke gegevens staan van jou op internet? Heb jij jezelf online wel eens opgezocht om te zien wat je kunt vinden? Of heb je wel eens nagedacht over de verbinding tussen online veiligheid en privacy?
In het kort: veiligheid. Hoe meer over jou bekend is, hoe kwetsbaarder je bent voor hackers en andere criminelen.
Hoewel grote bedrijven vaak goed beveiligd zijn, is geen enkel systeem honderd procent veilig. Je moet dus tegenhouden dat er veel informatie over jou online te vinden is.
Online privacy bestaat uit twee delen: een openbaar deel en een onzichtbaar deel.
Het openbare deel is wat bijna iedereen makkelijk van jou kan zien. Denk aan een foto op Facebook of Instagram die je zelf gedeeld hebt. Het is leuk om jouw vakantiefoto's te delen op social media. Alleen criminelen zien daarmee ook meteen dat je niet thuis bent. Privacy en veiligheid gaan dus hand in hand.
Het onzichtbare deel van online privacy is wat achter de schermen door bijvoorbeeld bedrijven en overheden wordt bijgehouden. Dat is meer dan alleen jouw zoekresultaten. Het is ook alles wat je online hebt bekeken, waar je bent en met wie. Dit gebeurt als een website bijhoudt hoe vaak gebruikers de site bezoeken, of waar ze vandaan komen. Een ander voorbeeld is dat social media en adverteerders al jouw likes en reacties gebruiken om je een reclame te laten zien.
Wees jezelf altijd bewust van wat je online plaatst of invoert. Bij veel formulieren is het onnodig om al je gegevens, zoals een telefoonnummer op te geven. Helaas moet je veel gegevens vaak ‘verplicht’ invullen om door te kunnen, maar realiseer jezelf altijd goed dat die gegevens altijd ergens opgeslagen of misschien zelfs gedeeld worden. Bedenk dus dat je wellicht een nep telefoonnummer of geboortedatum kunt invullen, zodat die gegevens niet gebruikt kunnen worden als het bedrijf ooit gehackt wordt.
De allereerste stap naar online veiligheid is om op elk account een ander, en vooral een sterk wachtwoord te gebruiken. Maak het jezelf makkelijk met een goede wachtwoordmanager. Dan hoef je al je wachtwoorden zelf niet allemaal te onthouden of te bedenken. Dat doet de wachtwoordmanager voor je! Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld Bitwarden of de Nederlandse Mind Your Pass.
De makkelijkste eerste stap naar meer privacy op internet is om een andere zoekmachine te gebruiken. Google gebruikt veel van je privé gegevens, maar gelukkig zijn er een paar goede alternatieven. Bijvoorbeeld DuckDuckGo of Ecosia, dat met haar winst bomen plant en bossen beschermt. Het Nederlandse Startpage toont Google resultaten geheel anoniem én zonder je te volgen. Je kunt deze zoekmachines op al je browsers en apparaten als standaard zoekmachine instellen.
Veel gegevens worden via jouw internetbrowser doorgespeeld aan bedrijven. Waar Safari (iOs) de laatste jaren de privacy flink heeft gewaarborgd, zijn vooral Chrome en Edge browsers die het minder nauw nemen met jouw privacy. Gelukkig zijn ook hier alternatieven voor, die veelal hetzelfde werken. Bijvoorbeeld Brave Browser en Epic Browser. Zij blokkeren reclame en doen niets met je gegevens. Over Brave is veel Nederlandstalige informatie en hulp beschikbaar.
Je kunt ook je browser uitbreiden met een aantal handige tools. Zo kun je bijvoorbeeld een uitbreiding installeren van jouw wachtwoordmanager. Je hoeft dan nooit meer zelf een wachtwoord in te vullen of te bedenken. Dit werkt bovendien heel veilig omdat je voor elk account een ander wachtwoord aanmaakt. Je kunt ook een adblocker installeren om advertenties en cookies in jouw webbrowser te blokkeren. In onderstaande video wordt door de Consumentenbond uitgelegd wat een AdBlocker is en welke goed werken.
Ook een goede stap richting een veiliger en meer privé internet is een Virtual Private Network, kortweg: VPN. Dit is een app die ervoor zorgt dat alle gegevens die vanuit jou naar het internet gestuurd worden eerst versleuteld worden. Zo kan niemand, behalve jij, deze gegevens uitlezen. De versleutelde informatie wordt eerst naar een andere computer (server) gestuurd, bijvoorbeeld in Australië of New York. Het lijkt daardoor net alsof jij daar bent en weet niemand wie de gegevens heeft verstuurd. Op de onafhankelijke website VPNGids.nl kun je eenvoudig een goede VPN server uitkiezen.
About Privacy is de online informatiegids over privacy en security met allerlei handige tips en informatie over privacy.
Veilig internetten is een website waar je tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunt vinden over hoe je veilig moet internetten.
Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Kijk dan hier hoe je zelf aan de slag kunt gaan voor een betere 'digitale ik'.
Bel ons
0165 55 20 80
Mail ons
digiwegwijs@bibliotheekwb.nl
Vermeld daarbij het onderwerp 'Privacy en instellingen'
Met onze DigiWegwijs nieuwsbrief ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten over de digitale wereld. Zoals experimenten en activiteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Maar we delen ook handige en leuke tips, apps, weetjes en andere zaken.
Meld je hier aan.