Veilige WiFi

Is gratis WiFi wel veilig?

We zijn snel geneigd om gratis openbare wifi-netwerken te gebruiken. Je kunt hiermee snel én gratis op internet. Waar je maar wilt. Houd er rekening mee dat het gebruik van deze openbare netwerken gevaarlijk kan zijn, omdat sneller de kans hebt om gehackt te worden. Onderstaand filmpje laat zien hoe dat werkt.
We leggen je hiernaast uit wat het verschil is tussen een open verbinding en een beveiligde verbinding. En hoe je veiliger gebruik kunt maken van WiFi.

Open WiFi verbinding

Veel openbare wifi-spots hebben geen beveiliging, zoals een wachtwoord. Dat heet een open netwerk. Je kunt daarmee snel en makkelijk internetten. Criminelen maken van deze gemakzucht gebruik door zo’n gratis netwerk aan te bieden. Dan kunnen ze zien wat je online doet en welke gegevens je invoert. Even snel iets opzoeken is niet zo heel erg. Maar als je gevoelige gegevens invoert, zoals een wachtwoord of jouw huisadres, kan een crimineel daar meteen iets mee.

Beveiligde verbinding

Er zijn ook beveiligde wifi-verbindingen. Ze kunnen op meerdere manieren beschermd worden. Over het algemeen geldt: bij een beveiligde wifi-verbinding is een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken. De term 'beveiligd' is echter misleidend. Het kan namelijk zo zijn dat jouw telefoon automatisch verbinding maakt met een wifi-netwerk waarmee hij eerder is verbonden. Als een crimineel een netwerk aanmaakt met dezelfde naam als die in je telefoon staat, wordt de verbinding automatisch gemaakt. Dit komt omdat het netwerk van de crimineel vaak sterker is dan het ‘echte’ netwerk. Een wachtwoord is dan ook niet meer nodig. Vaak zie je niet dat dit een onbeveiligd netwerk is. En meestal heb je niet eens door dat jouw telefoon of tablet er verbinding mee maakt.

Handige tips en oplossingen

  • Maak gebruik van je mobiele netwerk. Zoals 3G of 4G. Dan weet je zeker dat je altijd verbinding maakt via jouw provider. Het is doorgaans wel iets trager en het kost meer batterij. En natuurlijk data, al zijn de datapakketten tegenwoordig vaak ruim.

  • Download muziek, films of podcasts die je wilt bekijken thuis of op je werk om ze buiten de deur offline (zonder verbinding) te bekijken.

  • Wil je toch graag gebruik maken van WiFi, dan doe je er goed aan een (betaalde) VPN te nemen. Deze versleutelt alle data op je telefoon, voordat ze worden verstuurd. Dit is sowieso aan te raden voor je privacy omdat niemand mee kan kijken welke informatie wordt verzonden en ontvangen. Ook de website of app waar je gebruik van maakt niet. Kijk op www.vpngids.nl voor de mogelijkheden.


Vind je de bovenstaande oplossingen niet handig?

Denk er dan in ieder geval aan dat:

  1. de instelling Automatisch verbinden bij alle bekende wifi-netwerken is uitgeschakeld.
  2. je gratis WiFi alléén gebruikt om openbare dingen op te zoeken. Zoals het weer.
  3. je niets doet met betalen, bestellen, e-mail of DigiD.
  4. je alleen gebruik maakt van apps waarop je al bent ingelogd.

Bekijk alle tips in onderstaand filmpje