Voorlezen werkt: consultatiebureau geeft advies aan ouders
Na een succesvolle pilot in Bergen op Zoom kunnen nu ook andere gemeenten, jeugdgezondheidsorganisaties en bibliotheken met de aanpak Lezen op Recept aan de slag. Dinsdag 12 november overhandigde Marijke Bos (Stichting Lezen) het implementatiemodel aan jeugdarts Bao Chau Andriese. Lezen op Recept draait om (voor)leesbevordering op het consultatiebureau bij gezinnen met kinderen van 0-4 jaar. Ook de BoekStartcoach speelt een rol bij die voorlichting.
Het belang van voorlezen
Als ouders hun kinderen van jongs af aan voorlezen, zorgt dit voor een enorme verrijking van de taalomgeving thuis. Onderwijsadviesbureau Sardes heeft met Lezen op Recept een vertaling gemaakt van het Amerikaanse Reach out and Read, een programma dat al decennia als effectief uit de bus komt. Ook de Nederlandse pilot – Preventie laaggeletterdheid door Lezen op Recept – blijkt uit evaluatie positief en daarmee in lijn met de resultaten van het Amerikaanse onderzoek.
Wat is Lezen op Recept?
Lezen op Recept is gericht op het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen door ouders aan te moedigen tot voorlezen. Op het consultatiebureau informeren jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen ouders over de positieve invloed van voorlezen op de taalontwikkeling van hun kind. Ze gebruiken voorleesboekjes die passen bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind. De ouders krijgen het boekje mee naar huis als stimulans om thuis zelf voor te lezen. Doordat zorgprofessionals op het consultatiebureau kinderen regelmatig zien, wordt een mogelijke achterstand in de taalontwikkeling al vroeg ontdekt. En dan kan worden doorverwezen naar passende zorg. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de BoekStartcoach en netwerkpartners op het gebied van taal- en leesbevordering.
Lezen op Recept en BoekStart
De aanpak van Lezen op Recept werd binnen de pilot gecombineerd met BoekStart, het leesbevorderingsprogramma van Stichting Lezen. De bibliotheek richtte op het consultatiebureau de leesomgeving in en bood scholing aan de zorgprofessionals. De BoekStartcoach van de Bibliotheek West-Brabant nam 2 dagdelen in de week plaats in de wachtruimte en sprak met ouders voor of na het contact met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Positieve reacties
Uit de evaluatie van Lezen op Recept blijkt dat jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau positief zijn over het effect dat informatie over leesbevordering heeft op ouders.
Bao Chau Andriese (arts maatschappij en gezondheid en jeugdarts Thuiszorg West-Brabant):"Voorlezen is een leuke en sociale bezigheid. Maar het bevordert ook de ontwikkeling van kinderen. Onze jeugdartsen en -verpleegkundigen zien dagelijks en met regelmaat ouders en kinderen, en kunnen hen op die momenten stimuleren om voor te lezen. Zo signaleren zij ook eventuele taalachterstand en kunnen dan snel handelen."
Ans van Deelen (medewerker bij de gemeente Bergen op Zoom): "Voorgelezen worden zou een vanzelfsprekendheid voor alle jonge kinderen moeten zijn. Met Lezen op Recept proberen we die kans voor alle kinderen te vergroten."