Doe-en-Leesfestijn in Huis van de Wijk. Daar lees, leer en spreek je gezellig samen!

Gepubliceerd op: 16 september 2024 15:01

Het eerste Doe-en-Leesfestijn werd woensdag 11 september door vier onderwijsambassadeurs georganiseerd in het Huis van de Wijk in Bergen op Zoom. In het bijzijn van wethouder Hans Peter Verroen van gemeente Bergen op Zoom werd het een gezellige doe- en voorleesmiddag voor wijkbewoners uit Gageldonk.

De van oorsprong Somalische Maynuun was samen met haar drie kinderen Mohamed (7), Manal (6) en Maria (ruim 1 jaar) ook aanwezig. Maynuun is al 12 jaar in Nederland, en woont zo’n 7 maanden met veel plezier in Gageldonk. Met een grote glimlach zit Maynuun aan tafel en is druk in gesprek met andere ouders. Ze geniet duidelijk. Van de sfeer en van het plezier dat haar kinderen maken. Ze knikt: “Ik vind het fijn om Nederlands te praten met andere mensen. Daarom vind ik het Doe-en-Leesfestijn leuk en fijn om naartoe te gaan.”

Maynuun doet veel vrijwilligerswerk. Zo schenkt ze onder meer regelmatig koffie bij oudere mensen in een verzorgingshuis. Maar ze wil zich ook graag inzetten om voor te lezen tijdens het Doe-en-Leesfestijn. Maynuun vertelt: “Voor kinderen is het belangrijk dat zij goed kunnen lezen. Dat is ook veel beter dan dat ze steeds op een scherm kijken. Het is daarom fijn dat er nu een bibliotheek in Gageldonk is. Daar ben ik blij mee. Zo dicht in mijn buurt.” Als haar jongste dochter straks wat groter is en Maynuun iets meer tijd heeft, wil ze ook graag meedoen met een Taaloefengroep. “Ik wil veel Nederlands praten met andere mensen. Om beter de taal te kunnen leren en mensen te ontmoeten. En we gaan ons ook inschrijven als lid van de bibliotheek. Zodat mijn kinderen nog meer leuke boeken kunnen lenen in de bieb.”

“Voor kinderen is het belangrijk dat zij goed kunnen lezen. Dat is ook veel beter dan dat ze steeds op een scherm kijken. Het is daarom fijn dat er nu een bibliotheek in Gageldonk is. Daar ben ik blij mee. Zo dicht in mijn buurt.”  

— Maynuun

Ook Latifa en Hanane zijn deze middag aanwezig. Zij zijn onderwijsambassadeur bij basisschool De Grebbe in Bergen op Zoom. Zij wilden een laagdrempelige activiteit opzetten in het Huis van de Wijk. In overleg met de Bibliotheek West-Brabant en Wijzijn werd het Doe-en-Leesfestijn bedacht. Een combinatie van voorlezen, gezellig en creatief bezig bezig zijn, laagdrempelige ontmoeting tussen jong en oud(er), én het leren spreken van de Nederlandse taal.

Onderwijsambassadeurs organiseren bijeenkomsten waar ouders op een leuke manier kennis kunnen maken met belangrijke zaken over school. Hanane legt uit: “In de wijk leeft van alles. De signalen die ouders afgeven over dingen die hen bezighouden of die ze lastig vinden, pikken wij op.
Tijdens onze koffieochtenden gaan we met de wijkbewoners in gesprek over deze thema’s. Of we nodigen een deskundige uit om een onderwerp toe
te lichten. Waar ouders van kinderen veel vragen over hebben zijn bijvoorbeeld de gevaren van sociale media voor hun kind. Maar ook het
belang van goed kunnen lezen en schrijven, of het voorlezen aan jonge kinderen vinden ouders best lastig.”

“Het belang daarvan wordt door veel wijkbewoners best gezien, maar hoe of waar zij hulp kunnen vragen om hen daarbij te helpen vinden ze in de praktijk lastig. Wij helpen hen door laagdrempelige activiteiten te organiseren, zoals het Doe-en-Leesfestijn. En zo contacten tussen wijkbewoners onderling tot stand te brengen. Zodat zij hun netwerk kunnen vergroten, elkaar kunnen helpen of een hulpvraag makkelijker durven te stellen.”, vult Latifa aan.

Dat Latifa en Hanane samen met de andere onderwijsambassadeurs inmiddels voor veel wijkbewoners bekende gezichten zijn, bleek bij het eerste Doe-en-Leesfestijn. Liefst 23 ouders en hun kinderen luisterden naar het voorlezen van het boek Bijzonder van Chris Saunders. Dit boek vertelt kinderen dat iedereen uniek en bijzonder is, en dat je altijd mag zijn wie je bent. Aansluitend werd er enthousiast geknutseld; kinderen werd gevraagd zichzelf te tekenen in een spiegel. Om duidelijk te maken dat iedereen goed is zoals hij of zij eruit ziet.

Hanane: “We willen zoveel mogelijk ouders en hun kinderen bereiken. Dus zijn we hartstikke blij met zo’n grote opkomst. We hopen natuurlijk dat mensen elkaar ook enthousiast maken om ook eens mee te gaan naar het Doe-en-Leesfestijn.” “Zeker, want het is niet alleen waardevol, maar ook gewoon hartstikke gezellig!” besluit Latifa.

Wij helpen wijkbewoners door laagdrempelige activiteiten te organiseren, zoals het Doe-en-Leesfestijn. En zo contacten tussen wijkbewoners onderling tot stand te brengen. Zodat zij hun netwerk kunnen vergroten, elkaar kunnen helpen of een hulpvraag makkelijker durven te stellen.

— Onderwijsambassadeurs Hanane en Latifa

Doe-en-Leesfestijn

Iedere woensdag in het Huis van de Wijk, 13:45 - 15.30 uur
De inloop is vanaf 13:45 uur en om 14:00 uur begint het voorlezen. Iedere week uit een ander boek, met een ander thema en een leuke aansluitende
doe-opdracht. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is voor iedereen gratis. En hartstikke leuk. Voor jong en oud(er).