Het verhaal van Malú
In West-Brabant heeft naar schatting 1 op de 6 werkende inwoners (16-65 jaar) moeite met het lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. De Bibliotheek West-Brabant zet zich ook in voor anderstaligen die willen oefenen met de Nederlandse taal (NT2). Eén van de anderstaligen die wekelijks naar de Taaloefengroep komt, is Malú uit Mexico. Ze is 48 jaar en woont sinds twee jaar in Oud-Gastel.
“Ik weet nu niet alleen hoe ik woorden moet uitspreken, ik weet ook wat ze betekenen.”
— Malú
Meer dan taal
In de Taaloefengroep wordt natuurlijk geoefend met het lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Maar de cursisten maken ook kennis met de Nederlandse cultuur, tradities en politiek. “Ik oefen extra Nederlands in de bieb, omdat ik het soms moeilijk vind om mensen te verstaan. Er zijn zoveel dialecten in Nederland! Iedereen hier praat een beetje anders. Bij de Taaloefengroep leer ik hoe ik woorden moet uitspreken en wat ze betekenen. Ook heb ik hier veel geleerd over de Nederlandse cultuur, tradities en politiek. Zo gingen we een keer met de Taaloefengroep naar de open dag van de gemeente Halderberge. Daar heb ik met de burgemeester Nederlands gepraat!”
Het valt echt op
Niet alleen de cursisten zelf merken resultaat. Ook in hun directe omgeving valt vaak op dat zij beter Nederlands spreken. "Ik wil goed Nederlands leren spreken, omdat ik wil meedoen met gesprekken met buren, vrienden of familie. En ik wil mijn eigen humor ook kunnen uiten in het Nederlands. Ik wil weten wanneer iets grappig is, wanneer iemand blij of boos is. Of wanneer iets serieus is. Omdat er ook cultuurverschillen zijn, is de communicatie ook anders. Dat wil ik graag beter leren. Maar sinds ik bij de Taaloefengroep zit, krijg ik in mijn omgeving regelmatig te horen dat ik steeds beter Nederlands ga praten."
Van taal(vaardig) naar werk
Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, loop je in de maatschappij al snel tegen verschillende problemen aan. Het vinden van een leuke baan bijvoorbeeld. “Zodra ik de Nederlandse taal goed genoeg spreek, wil ik gaan werken in een laboratorium. Daar heb ik voor gestudeerd en in Mexico deed ik dat werk ook. Omdat ik de Nederlandse taal nu nog onvoldoende beheers, kan ik niet het werk doen dat ik graag wil doen.”
Laagdrempelig
Om beter Nederlands te leren kun je natuurlijk naar school gaan, maar veel mensen willen dat niet of hebben daar geen tijd voor. De Taaloefengroep is laagdrempeliger. “Ik vind het geweldig dat de vrijwilligers van de bieb me zo goed helpen, want het is goed om te oefenen met Nederlands spreken. Van veel oefenen word je beter. Bij de bieb is het bovendien gratis en het kost je maar een paar uurtjes per week. Maar dat levert mij wel verschrikkelijk veel op!”