Geheugenhuis

Alle informatie op één plek

Er is ontzettend veel informatie over dementie te vinden. En binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom dementie en het individueel geheugen vaak ook anders ingericht. Dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wilt inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij het Geheugenhuis bij de Bibliotheek West-Brabant komen alle informatie en organisaties samen.

Geheugenkoffers

Veel mensen zijn bekend met de Geheugenkoffers. Naast algemene thema’s, zoals de natuur, Nederlandse gewoontes en tradities,  verliefd/verloofd/getrouwd, jeugdjaren, oude ambachten en beroepen in Noord-Brabant, ontwikkelt de bibliotheek nieuwe thema’s die aansluiten op lokale behoeften. De Geheugenkoffers kunnen helpen bij het voeren van gesprekken en het trainen van je geheugen.

Wil je ook aan de slag met een Geheugenkoffer?
De koffers zijn te leen in de bibliotheken in Hoogerheide, Oudenbosch, Roosendaal en Zevenbergen. De koffers hebben,
naast de eerder genoemde algemene thema's, ook verschillende, meer specifieke thema's zoals Marokkaanse herinneringen (vol met foto’s, kruiden, boeken en muziek), Het rijke Roomse leven en Het Geheugen van Woensdrecht (vol met foto’s, relevante boeken en andere materialen die lokale herinneringen oproepen).

Wil je meer weten of graag een Geheugenkoffer lenen?
Onze medewerkers helpen je hier graag mee!

Belevenistafels

In een aantal Geheugenhuizen hebben we Belevenistafels waarmee mensen worden uitgedaagd om interactief met elkaar in gesprek te gaan. Een Belevenistafel is een groot touchscreen met herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. Deze Belevenistafels kun je vinden in:

  • Bibliotheek in Oudenbosch 
  • Bibliotheek in Hoogerheide | Moby Touch
  • Bibliotheek in Roosendaal | Moby Touch
  • Bibliotheek in Zevenbergen 

Moby Touch
De Moby Touch is een mobiele belevenistafel. Deze kunnen we dus makkelijk verplaatsen en op verschillende plekken inzetten.  

Bekijk de openingstijden per locatie

Het Megabrein bij Zuidwest TV

Als onderdeel van de campagne We zijn zelf het medicijn was in juni 2023 het opblaasbare Megabrein van de Hersenstichting te zien in de bibliotheek in Roosendaal. Zuidwest TV maakte een item over het Megabrein waarin Simone Luijten van de GGD West-Brabant, Meike Bosch van de Bibliotheek West-Brabant en Peter Mulders van Alzheimer café Roosendaal uitleggen waarom aandacht voor onze hersenen zo ontzettend belangrijk is.

Zuidwest TV | item over het Megabrein

GGD West-Brabant | We zijn zelf het medicijn

West-Brabant staat voor een grote uitdaging als het gaat om gezondheid. Vergeleken met de rest van Nederland zijn Brabanders vaker ongezonder en leven ze ongeveer een jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Je kunt zelf veel doen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Met de campagne We zijn zelf het medicijn geeft GGD West-Brabant leefstijladviezen om je hersenen gezond te houden. De drie adviezen die centraal staan zijn:

  • Blijf nieuwsgierig
  • Eet gezond
  • Beweeg regelmatig

Meer over de campagne | We zijn zelf het medicijn

Gratis app | MijnBreincoach

De MijnBreincoach app helpt je bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar gezonde(re) hersenen. De app is onderdeel van de campagne Wezijnzelfhetmedicijn.nl van het Alzheimer Centrum Limburg. Wil je meer leren over hoe 'gezond' jouw hersenen zijn
en wat je zelf kunt doen om je hersenen gezond te houden of
nog gezonder te maken? Doe dan de snelle test!
Of download direct de gratis app.

Doe de snelle test!

Download de app in de App Store | Apple

Download de app in de Google Play Store | Android

Het verhaal van Rein en Ria

Ria uit Roosendaal is mantelzorger voor haar man Rein die lijdt aan dementie. Zij bezochten samen het Geheugenhuis in Roosendaal.

Een verhaal over het Geheugenhuis

Alzheimer Café

Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Het is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voel je welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan je geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid. Er is altijd een Alzheimer Café bij jou in de buurt.

  • Klik hier voor een Alzheimer Café bij jou in de buurt
  • Klik hier voor Alzheimer Café on tour

Kleintje Koffie

Zorg je voor iemand met dementie of heb je zelf dementie en zou je het fijn vinden om anderen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen? Kom dan naar Kleintje Koffie! 
Even lekker buiten de deur, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Klik hier voor meer informatie en kijk wanneer Kleintje Koffie bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

Opening Geheugenhuis in Roosendaal

In 2021 openden we met wethouder Klaar Koenraad het Geheugenhuis in Roosendaal en ontvingen we het certificaat 'Dementievriendelijk'. Onder begeleiding van Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen schreven we wenskaarten voor een dementievriendelijk Roosendaal.

Dementiewerk West-Brabant

Onze collega Myrjam Heijboer vertelt over het Geheugenhuis en het Alzheimer café in de bibliotheek in Steenbergen.

 

 

Kijktip

Wist jij dat een brein van iemand zonder Alzheimer na overlijden ongeveer één kilo meer weegt dan een brein van iemand met de ziekte van Alzheimer? Erik Scherder vertelt meer over wat Alzheimer met je doet.

Ga hier naar de website van Samen Dementievriendelijk

Boeken over het brein en dementie