Word digitaal veiliger, wijzer én creatiever bij de bibliotheek.
Heb je vragen over de digitale wereld?
De Bibliotheek West-Brabant helpt je op weg met DigiWegwijs!
Op deze pagina kun je meer leren over verschillende digitale onderwerpen.
Je vindt tips, interessante video’s en leuke workshops.
Experimenteer met nieuwe media (apparatuur) in het MediaLab. In diverse workshops kun je aan de slag gaan met bijvoorbeeld een 3D printer of het programmeren van je eigen robot of game.
Nancy van Loon-Coster verzorgde een online workshop waarin ze de basis van de website Canva uitlegt. Met deze website kun je op een makkelijke manier leuke ontwerpen maken voor presentaties, flyers, posters en social mediaberichten.
Tegenwoordig worden bijna alle foto's gemaakt met de mobiele telefoon. Maar wat moet je juist wel en niet doen om goed te fotograferen met je smartphone?
Gastheer Ewout Genemans ging in gesprek met verschillende experts, waaronder de politie, Platform Veilig Ondernemen, een ethisch hacker en een fraude-analist van de Rabobank. Samen bespraken zij de risico's van cybercrime, online fraude, nepagenten en de invloed van kunstmatige intelligentie op fraude.
Onder leiding van gastheer Kees van der Spek, journalist en crimefighter, bespraken we verschillende vormen van online fraude. Denk aan criminaliteit via de computer of telefoon, zoals bankpas- en identiteitsfraude. Ook hoor je handige tips om
veilig online te zijn.
Net als in de 'echte wereld' is veiligheid ook belangrijk in de online wereld. Want ook daar gaan criminelen hun gang. Door onveilige situaties te herkennen zorg je ervoor dat je veilig het internet kan blijven gebruiken.
Hoe werkt bankpasfraude en hoe komen de criminelen aan persoonlijke gegevens? Kijk de video voor uitleg over het onderwerp, zodat jij criminelen kan herkennen als ze jou bellen.
Hoe kan je een phishing mail herkennen? Wat is het verschil tussen spam en phishing? En hoe nuttig is het blokkeren van een afzender die je niet vertrouwt?
In dit webinar krijg je allerlei tips voor veilig online winkelen. Herken fraude, nepshops, gevaarlijke webwinkels en betrouwbare webwinkels.
Goede wachtwoorden houden tegen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Maar hoe maak je nu zo'n sterk wachtwoord?
Hoe werkt Whatsapp fraude precies? En wat zijn signalen waaraan je dit kan herkennen?
De nieuwste vorm van fraude: je wordt opgebeld door een familielid die helemaal in paniek om geld vraagt! Maar klopt dit wel?
Nepnieuws of fake news is bewust onjuiste informatie als nieuws in verschillende vormen verspreiden. Maar hoe herken je fake news eigenlijk en hoe ga je ermee om?
Hoe regel je jouw digitale nalatenschap voor je nabestaanden? Hoe verwijder je een Facebook account? En hoe geef je Google en Apple wachtwoorden na je overlijden door aan iemand die je vertrouwt?
Wat weten bedrijven allemaal van je en wat deel je op social media? Waarom zou je misschien beter kunnen liegen over je geboortedatum als je een account aanmaakt? Dat leggen we je uit in deze video!
Journalist en filosoof Doortje Smithuijsen neemt je mee in de gevolgen van digitalisering. Hoe verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? En waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een obsessie?
Maurits Kaptein is schrijver van het boek Hallo Wereld, Hallo Computer. Hij weet hoe computersystemen werken, waar we op moeten letten en welke kansen ze bieden. Denk aan kunstmatige intelligentie of algoritmen.
We geven je tips en trucs voor de digitale schoonmaak van jouw smartphone, tablet of laptop.
Leer aan de hand van grappige voorbeelden en leerzame tips hoe je je spullen juist wel en juist niet moet verkopen op Marktplaats.
Wandel- en fietsroutes vinden, insecten en planten herkennen, moestuin, etc.
Muziek, podcasts en luisterboeken vinden.
QR-codes scannen, online betalingen doen, een nieuwe taal leren, de bibliotheek. Google Lens, etc.
Jezelf digitaal beschermen, phishing herkennen, je gezondheid monitoren.
Leer meer over nepnieuws in deze webinars!
Met onze DigiWegwijs nieuwsbrief ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten over de digitale wereld. Zoals experimenten en activiteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Maar we delen ook handige en leuke tips, apps, weetjes en andere zaken over de digitale wereld.