Collectie

E-books, luisterboeken en tijdschriften

Ben je lid van de bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Ook kun je digitale tijdschriften lezen. Dat doe je allemaal in de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Hoe werkt het?

Wetenschappelijke boeken

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die je
eigen bibliotheek niet heeft. Je vindt hier boeken van
universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de
hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je
lenen.

Hoe werkt het?

Wat is het verschil tussen gesproken boeken en luisterboeken?
Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn afgestemd op de wensen en behoeften van mensen met een leesbeperking. Zo worden deze boeken op een rustig tempo ingesproken zonder veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek heen navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.
Een luisterboek of audioboek is een ingesproken opname van een boek. Iemand leest het boek voor, dat wordt opgenomen en luisteraars spelen die opname af.

Leesclubs

Samen boeken lezen en erover praten levert boeiende gesprekken en nieuwe inkijkjes in literatuur op. Een leesclub geeft je een mooie kans om je écht in een boek en de schrijver te verdiepen.

Meer informatie over leesclubs

Gesproken boeken bij leesbeperking

Ben je slechtziend of dyslectisch? Of heb je een motorische of cognitieve beperking? Dan kun je gebruik maken van de Bibliotheekservice Passend Lezen. De kosten van deze service bedragen € 30,- per jaar. Ook als je al lid bent van de Bibliotheek West-Brabant.  
Om gebruik te kunnen maken van deze service, heb je wel een Verklaring Leesbeperking nodig. Je geeft deze verklaring af in de inschrijfprocedure van Passend Lezen.

Lid worden van Passend Lezen

Grootletterboeken

Grootletterboeken hebben extra grote letters, speciaal voor
mensen met een visuele handicap. De naam zegt het al: de gebruikte letters zijn bijna twee zo groot als de letters in gewone boeken. Daarom zijn grootletterboeken behoorlijk dik.
Grootletterboeken zijn in de bibliotheek direct te herkennen aan een grote G op de zijkant van het boek. In de meeste vestigingen staan deze boeken in een speciaal daarvoor bestemde kast.

Ontdek onze grootletterboeken

Digitaal aanbod

Bekijk hier welke handige bronnen je allemaal online kunt gebruiken via de bibliotheek. Je kunt deze bronnen niet alleen in de bibliotheek zelf gebruiken, maar ook vanuit thuis. Inloggen doe je met je pasnummer en wachtwoord van je bibliotheekabonnement.

Hulp bij digitaal aanbod

Muziekweb

Muziekweb is dé muziekbibliotheek van Nederland. De gids voor klassiek, jazz, wereldmuziek en pop. Voor aanvragen via Muziekweb betaal je € 5,50 per titel.
 

Naar Muziekweb

Speelotheek

Bij de Bibliotheek West-Brabant kun je ook speelgoed lenen in de Speelotheek! In de bibliotheken in Roosendaal en Zevenbergen is een collectie met allerlei speelgoed te vinden. Bijvoorbeeld:

  • Gezelschapsspellen
  • alleen in Zevenbergen | Groot speelgoed (step, skelter, etc...)

In andere bibliotheken is educatief speelmateriaal beschikbaar,
zoals puzzels.

Als je lid bent van de bibliotheek, kun je deze materialen kosteloos lenen.